Jahodová granola

Právě si prohlížíte Jahodová granola

Jahody všude kam se podíváš, navíc teď už jsou v supermarketech k dostání i ty české. Minule jsem vám psala, že mám doma holčičku jahodovou. Toto označení si ale ráda připomene i moje dobrá kamarádka Hanka, která má dnes narozeniny, a tak bych chtěla tento recept věnovat právě jí :*.  Hani, všechno nejlepší k narozeninám a dobrou zítřejší snídani 😊.

  • 3 hrnky jemných ovesných vloček
  • 2 hrnky plátkového kokosu
  • 1 hrnek pekanových ořechů
  • 1 hrnek mandlových lupínků
  • ¾ hrnku drobných rozinek
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • 1 velká lžíce ghí/jiného tuhého tuku
  • Jahody dle chuti a libosti

Plech vymažu máslem. Troubu rozehřeji na 160 stupňů. V míse smíchám vločky, pekany, mandlové lupínky, slunečnicová semínka a vše rukama důkladně promíchám se lžící ghí, dokud se všechen tuk z mých rukou nedostane k sypké směsi. Vše vysypu na plech a dám na 20 minut péct. Po uplynutí nastavené doby do směsi zamíchám kokosové lupínky a rozinky a peču dalších 15 minut. Kokos a rozinky mají tendenci k připalování, proto opravdu doporučuji přisypat je až po 20 minutách.

V mnoha receptech se do granoly přidávají také nejrůznější sladidla, ale z výživového hlediska je to zcela zbytečné. Takto připravenou granolu můžete dát bez výčitek i dětem, a ještě si víc vychutnáte chuť ovoce, které přidávám až při servírování. Do sypké směsi můžete samozřejmě dát i jiné oříšky a jiná semínka. Já mám s jahodami nejradši právě kombinaci pekanů a kokosových plátků. A když jsme u kokosu, vyplatí se koupit bio plátky, protože ta chuť je oproti nebio prostě bezkonkurenční. 

Napsat komentář