Kadeřávek známe především z karbanátků, jde to s ním ale i jinak a navíc je velmi dobrým zdrojem vitamínu E a vlákniny. Dnes posílám tip na kadeřávkový salát s kozím sýrem a černou čočkou.
2 porce
Suroviny:
- 150 g kadeřávku
- 50 g čočka beluga
- 25 g brusinek proslazených jablečnou šťávou (nikoli cukrem)
- 1 vrchovatá lžička hořčičného semínka
- 1 lžíce dýňového oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce ume octa
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 60 g čerstvého kozího sýra bez příchuti
Postup:
V rychlovarné konvici uvaříme vodu. Kadeřávek omyjeme, listy otrháme ze stonku a vložíme do hrnce. Nyní zalijeme horkou vodou a na 2 minuty přikryjeme pokličkou. V mezičase si do mísy, ve které budeme salát míchat, napustíme co nejstudenější vodu. Kadeřávek slijeme přes cedník a ihned vložíme do studené vody. Toto je nejrychlejší způsob blanšírování v domácích podmínkách. Kadeřávek změkne na skus, neztratí barvu a ponechá si větší část prospěšných látek. Zatímco se kadeřávek chladí, přivedeme k varu čočku. Doporučuji 10 minut vařit a dalších 5 nechat dojít pod pokličkou. Následně slijte vodu, aby čočka nezměkla příliš a neztratila tvar a barvu. Pokud jste ještě nevyndali kadeřávek z chladné vody, je nejvyšší čas. Studená lázeň postačí 3 – 5 minut.
Přichází finální fáze. K listům kadeřávku přidáme vychladlou čočku a všechny ostatní uvedené ingredience, vyjma sýru. Dobře promícháme a na každou porci rozdrobíme 30 g sýru. Podáváme s kvalitním kváskovým chlebem.
Co byste o tomto salátu měli ještě vědět: Hořčičné semínko a ume ocet mu dodávají jemně pikantní chuť, kterou zjemňují brusinky. Slunečnicové semínko spolu s oleji určitě nevynechávejte, pomůžou vstřebatelnosti vitamínů nerozpustných ve vodě a jsou cennými zdroji omega 3, 6 a 9 Kadeřávek je zdrojem vitamínu E a vlákniny. Kozí sýr a čočka zastupují především bílkoviny, čočka též sacharidy.