Věděli jste, že abychom si zvykli na nové chutě, musíme dané potravině dát více šancí? Můj muž jí všechno – UŽ. Když jsme se před dvanácti lety poznali, kyselé zelí jedl spíš jen ze zdvořilosti na návštěvě u našich. Ani já jsem nebyla kdovíjaký jedlík zelí, než jsem si zamilovala pickles. A tak jsem kvasila a kvasila a občas svému muži tu a tam dala lžičku či dvě zelí… A dnes? Dokonce si i přidá.
Není ale zelí jako zelí a stejné je to i s jinými potravinami. Abychom přijali nové chutě, musíme jim dát šanci víckrát, a to v takové podobě, která nás něčím láká. Často se stane, že do jídelníčku chceme něco zařadit, napoprvé se nám to nepovede co do chuti ani vzhledu a další pokusy odpískáme předem. Je to škoda, věřte mi.
Jednou z našich naposledy objevených potravin je kadeřávek. Loni jsem si koupila semínka a chtěla si ho vypěstovat, protože na zahrádce vydrží i pod sněhem. Úroda se sice nekonala, ale na talíř se nám začal dostávat i tak. Protože je o vitamíny v zimě nouze, přináším vám úpravy, které v zelenině nezlikvidují všechny mikroživiny – blanšírování a marinování.
Na 2 porce salátu potřebujete tyto suroviny:
- 300 g červené řepy
- 150 g kadeřávku
- 80 g nivy
- 60 g kešu ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce ume octa
- 1 lžička tamari (nemusí být)
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce oblíbeného salátového koření
Postup
Začneme marinováním řepy, které potřebuje svůj čas. V ideálním případě večer namarinuji a druhý den večer servíruji. Řepu nakrájím na tenká kolečka, promíchám s kořením, olivovým olejem, ume octem a s tamari a vložím v uzavíratelné dóze do lednice. Zbytek salátu připravuji až před samotnou konzumací. Kadeřávek otrhám ze stonků, omyju a připravím pomocí blanšírování. Nivu nastrouhám nahrubo, smíchám s kešu, lahůdkovým droždím, přidám scezený kadeřávek, marinovanou řepu včetně šťávy v dóze a jemně promíchám pomocí vidliček. Nejradši podávám s treskou k obědu. Narovinu přiznávám, že pouze ve dny, kdy je malá ve školce, protože pokud mi nejde z kadeřávku hlavně o vlákninu, nevařím ho. Pro malé děti je bez vaření horší na kousání.