Dnes pro vás mám recept na zapečené těstoviny, který mohl vzniknout jen díky jednomu z mých kamarádů. Lasagne jsem vždycky považovala za složité jídlo a pokud jsem měla možnost si ho někde vybrat z nabídky, udělala jsem to. Do letošního srpna jsem tento druh těstovin připravovala všehovšudy třikrát, vždy s jiným výsledkem, ale především s kupou nádobí a stresu. Nevím, kde jsem vzala informaci, že plátky lasagní se musí před zapékáním uvařit. Takže jsem párkrát zažila v kuchyni lasagnovou akrobacii, přičemž polovina plátů se při vaření slepila, část jich popadala na zem a zbytek se k sobě přilepil až v pekáči. Od té doby, co Jáchym na společné dovolené dělal pravé italské lasagne pro 4 rodiny a já zjistila, že žádné vaření předem není potřeba, obohatily tyto těstoviny náš jídelníček v tradiční i méně tradiční podobě. Dnes vám přináším podobu zcela netypickou – bezmasou a plnou zeleniny. S úctou k tradičním názvům pokrmů recept nazývám zapečené těstoviny plné zeleniny a Jáchymovi pro vždy děkuji 😊.
Zapečené těstoviny plné zeleniny
- 4 porce
- 16 ks lasagne plátků
- 400 g sekaná rajčata (konzerva)
- 200 g tvrdého sýru (gouda)
- 150 g červená čočka
- 400 g cuketa
- 250 g mrkev
- 2 lžíce provensálského koření
- 100 g cibule
- 70 g parmezán
- 200 ml smetany na vaření
Vezmeme si pekáček, na který se nám vejde vedle sebe 8 plátů lasagní, vymažeme ho olejem a poklademe polovinou lasagní.
Červenou čočku rozvaříme na kaši, kterou po vychladnutí smícháme se sýrem, bylinkami, trochou soli a sekanými rajčaty. Směs bude poměrně tekutá, ale nebojte, lasagne vodu vsáknou.
Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a vše smícháme.
Nyní na spodní vrstvu lasagní neneseme směs z červené čočky, na kterou naklademe míchanou zeleninu a vše přikryjeme druhou polovinou lasagní. Vršek polijeme smetanou smíchanou s parmezánem a dáme péct na 25 – 30 minut při 180 stupních bez horkovzduchu. Před krájením necháme po vyjmutí z trouby 5 minut stát.