- 1 střední kapusta
- 1 cibule
- 1 lžíce koření mahá
- 3 vejce
- 5 lžic jemných ovesných vloček
- 600 ml vody
- 100 g červené čočky loupané
- 150 g tvrdý sýr
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2-3 stroužky česneku
Kapustu a cibuli nakrájíme na drobné kousky. Dáme vařit vodu, na dno hrnce nasypeme čočku, poté koření a sůl. Na směs čočky a koření vložíme všechnu cibuli a kapustu a navrch posypeme vločkami. Pozor, nemícháme, pouze dáme v této podobě vařit pod pokličku na dobu deseti minut od počátku varu. Po uplynulém čase vypneme plotýnku a necháme dojít dalších 15 minut. Pokud nemáte elektrický sporák, prodlužte dobu varu o pět minut a poté nechte dojít, jak bylo popsáno výše.
Než budeme pokračovat v další úpravě, potřebujeme, aby směs vychladla úplně nebo zchladla alespoň tak, aby se v ní teplem nesrazila vejce. Buď můžete směs připravit hned po snídani a v mezičase se věnovat jiným činnostem nebo vše můžete nachystat večer.
Do vychladlé směsi dáme vejce, lisovaný česnek a strouhaný sýr. Dobře promícháme a dáme péct do vymazaného a vysypaného pekáčku jako nákyp nebo ze směsi vytvoříme lžící placičky na pečící papír. Na fotce můžete vidět placičky, které dcerka dávala do silikonových formiček na koláčky.
Placičky pečeme cca 25 minut na horkovzduch při 180 stupních, nákyp pečeme o 10 minut déle.