Rýže se sójovými boby

Právě si prohlížíte Rýže se sójovými boby

Když jsem připravovala pro recept toto jídlo se sójovými boby, tedy vše poctivě vážila a měřila, přišla lehce neplánovaně na oběd kamarádka Romča. Snad nikdy mi takto někdo nedělal během celého jídla stále ,,mňam, mňam“ a za chvíli zase ,,mňam, mňam“. Je pravda, že jsem se zapomněla zeptat, jak dlouho Romanka nejedla 😀 ale i kdyby to bylo dva dny, tohle je prostě mňam, a přitom tak jednoduché a výživné. Doufám, že budete po vyzkoušení též ,,mňamňavovat“ a ještě malá doporučení závěrem – V den, kdy budete mít rýži se sójovými boby na talíři, myslete na dostatek zeleniny v ostatních jídlech. Toto je jedno z mála mých jídel, kde není zeleniny hojnost, ale prostě se sem nehodí. Doporučení druhé – sójové boby pořiďte bio (viz můj článek o sóje).

  • 150 g červené cibule
  • 15 cm zelenější části pórku
  • 300 g rýže v suchém stavu (celozrnná a bílá basmati v poměru 2:1)
  • Hrst hladkolisté/kudrnaté petržele
  • 180 sójových bobů v suchém stavu
  • 3 – 6 stroužků česneku (dle věku konzumentů a vašich chutí)
  • Sůl
  • Řepkový olej
  • Tvrdý strouhaný sýr na posypání

Postup

Sójové boby namočím na minimálně 12 hodin, následně vyměním vodu a vařím v papiňáku 40 minut. Do vody přidávám centimetr řasy kombu, abych zmírnila nadýmavost sóji a vodu obohatila o minerální látky. Pokud kombu nemáte, nevadí, sóju uvaříte i tak, dávám jen pro tip.

Rýži vařím v remosce v poměru 2:1 celozrnná vs bílá. Když vařím dvě rýže dohromady, nejprve dám dělat celozrnnou a po 15 minutách na ni nasypu bílou. Přidám vodu, nic nemíchám, přiklopím víko remosky a vařím ještě 10 minut. Poté remosku vypnu a až do závěrečné fáze přípravy pokrmu si ji nevšímám. Každý ale připravuje rýži jinak, nechám váš způsob na vás 😊.

Na oleji osmahnu dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli, na proužky pokrájený pórek a na závěrečnou minutu smažení přidám ještě nasekanou petržel. Jídlo je dobré s oběma druhy petržele, u kudrnky doporučuji použít jen části bez stonků. Ve chvíli, kdy vypnu plotýnku, přidám do zeleniny sůl a česnek dle chuti. Pokud jde o česnek, doporučuji ho nakrájet nebo nasekat na malé kousky. Zkoušela jsem i s lisovaným a není to ono. Vše nechám zavřené pod pokličkou a jdu na závěrečné míchání. K uvařeným sójovým bobům přidám ½ lžičky soli a nechám chvíli nasáknout. Luštěniny ze zvyku vařím v neosolené vodě, takhle to dělala mamka i babička. I když jsem si po přečtení jednoho chytrého článku o luštěninách ověřila, že sůl nemá na změknutí luštěnin vliv, zvyk je zvyk, takže i přesto solím až pak 😊.

Vše je připravené, teď už jen promíchat. Sóju vysypu k rýži, stejně tak zeleninu. Když je potřeba, přidám lžíci olivového oleje, promíchám a podávám posypané sýrem.

Napsat komentář