Batátovo-mrkvový koláč

Právě si prohlížíte Batátovo-mrkvový koláč

Dnes mám pro vás sladký recept, který je plný zeleniny. Zejména v zimních měsících u nás frčí sladké snídaně. Tento koláč jsem vymyslela letošní podzim. Cukr používám v naší domácnosti opravdu výjimečně, takže pokud máte obavy, že nebude koláč sladký, nahraďte část rozinek cukrem nebo přidejte víc medu. Ten jsem v receptu použila kvůli vůni a na lehké doslazení. Na pečení ho používám také zřídka, protože nerada ničím vše prospěšné, co nám med může poskytnout, pokud neprojde vyšší teplotou.

Suroviny

  • 500 g batáty
  • 300 g mrkev
  • 250 ml voda
  • 400 g vločky
  • 100 g medu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 20 g skořice
  • 100 g rozinek sultánek
  • 3 polévkové lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • ½ lžičky mletého nebo 1 lžička čerstvého zázvoru
  • Kokos na vysypání plechu
  • Tuk na vymazání plechu

Postup

Velký plech vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Zeleninu oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme rozinky, skořici, nasekané vlašské ořechy, zázvor a vše promícháme. Nyní vmícháme vločky a opět promícháme, aby nebyly nikde hrudky vloček nebo kupičky zeleniny.  V tuto chvíli nalijeme na sypkou směs vodu smíchanou s medem a rukama propracujeme. Těsto vás určitě překvapí svou konzistencí. Ani tekuté, ani sypké, prostě hmota…  Dobře promíchanou směs rozprostřu na plech vysypaný kokosem a umačkám, aby se suroviny před pečením dobře rozprostřely a propojily. Takto připravený plech nechám před pečením stát. Je fajn, když zelenina před pečením pustí trochu šťávu a pustí ji do vloček. Po půl hodinové odstávce peču 30 min na 180 stupňů bez horkovzduchu. Každá trouba peče jinak, doporučuji koláč vyndat ve chvíli, kdy je navrchu zlatavý. Po vychladnutí můžeme krájet.

Napsat komentář