Dýňový dortík pro nejmenší

  • Rubriky příspěvkuDezerty / Recepty
You are currently viewing Dýňový dortík pro nejmenší

Udělat lahodný dort k prvním narozeninám v době léta, kdy je všude spoustu jahod, malin atd., je brnkačka, ale na podzim a v zimě je to občas těžší písemka. Dortík, který vám dnes přináším uspokojí jak maminky, které hledají dort pro nejmenší bez tun cukru a tuku, ale i moje přátelé z okruhu veganů. Pod receptem sice najdete tip, jak do náplně dostat i mléčnou složku, ale není nezbytná.

Nepečený dýňový dortík

Korpus

  • 150 g mandlí (loupané/neloupané)
  • 120 g ovesných vloček
  • 50 g vody
  • 3 datle medjool pokrájené na kostičky

Náplň

  • 250 g jablek bez jader
  • 300 g dýně hokaido
  • 200 ml vody
  • 50 ml vody + 2 rovné lžičky agaru v prášku/želatina dle návodu
  • 2 lžíce čekankového sirupu
  • 60 g rozinek
  • Šťáva z ½ citronu
  • 1 – 2 lžičky skořice

Mandle, vločky a datle nasucho rozmixujeme. Sypkou směs dáme do mísy, zalijeme vodou a promačkáme rukama v kompaktní těsto, které natlačíme do dortové formy. Podle zvoleného průměru formy bude těsto buď nižší nebo vyšší.

Dýni a jablko nakrájíme i se slupkou na kusy, které zvládne rozmixovat náš mixér. Přisypeme rozinky a přivedeme k varu ve 200 ml vody. Dusíme pod pokličkou 10 – 15 minut (do změknutí) a poté přimícháme skořici, citronovou šťávu, čekankový sirup rozmixujeme dohladka. Nyní přidáme agar rozmíchaný v 50 ml studené vody, důkladně promícháme a vlijeme na korpus.

Děláte-li dort pro starší děti nebo pro sebe, můžete do korpusu přidat i 1 – 2 lžičky kakaa a 1 lžíci teplé vody. Povrch dortu můžete ozdobit rozehřátou 70% čokoládou a dozdobit mandlovými lupínky, jako jsem to udělala já na fotce.

Máte-li rádi chuť mléčných výrobků, můžete do náplně vmíchat např. 250 g tvarohu nebo mascarpone. Náplň bude krémovější. Nebojte se její konzistence, díky agaru po úplném zchladnutí ztuhne.

Agar můžete nahradit želatinou. Osobně želatinu nepoužívám, potřebné množství zvolte dle instrukcí na obale.  

Napsat komentář