Mandlový dort plný jahod, kvítků a čokolády

Právě si prohlížíte Mandlový dort plný jahod, kvítků a čokolády

Uteklo to jako voda, rok se s rokem sešel a já pekla další dort – tentokrát pro naší tříleťačku. Majda se uměla narodit. Sezóna jahod v plném proudu, kvete všechno možné, a protože si tentokrát oslavenkyně přála kromě jahod také čokoládu, vznikl dort, na který najdete recept níž.

Korpus

  • 300 g mandlové mouky (jemně mletých loupaných/neloupaných mandlí)
  • 200 ml vody
  • 10 g vinného kamene (kypřícího prášku)
  • 5 žloutků
  • 5 bílků na sníh
  • 1 lžíce xylitolu (nebo jiného sladidla)

Čokoládový krém

  • 100 g 70 % kvalitní čokolády
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání

Šlehačkový krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce xylitolu (nebo jiného sladidla)

Na ozdobu

  • Jahody – kolik dort a vaše kreativita unese 😊
  • Květy bezinek a všeho, co mi přišlo pod ruku
  • Lístky meduňky a máty
  • Čokopecičky
  • Plátky nasucho opražených mandlí 100 – 150 g
  • Svíčky – ty nesmí chybět

Mandlovou mouku smícháme s vodou, sladidlem, žloutky a kypřícím práškem. Vše dobře promícháme a následně opatrně vmícháme tuhý sníh. Těsto rozprostřeme do předem vymazané a kokosem vysypané formy a pečeme na 180 stupňů 25 – 30 minut – dozlatova. Pozor, nepoužívejte horkovzduch, těsto by se vysušilo. Pokud chcete mít dort vyšší a promazávat krémem třeba dvakrát, dejte těsto do formy s menším průměrem. Já pekla v klasické dortové formě a těsto rozkrojila podél jen jednou.

Korpus necháme vychladnout ve formě na mřížce.

Tmavý krém připravíme tak, že smícháme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu, mascarpone a neušlehanou šlehačku. Tento krém jsem dala na spodní díl dortu a do něj jemně vmáčkla po celé ploše plátky jahod – každou jahodu jsem rozřízla na tři plátky, tenčí by nebyly na chuť znatelné. Vnitřek máme připravený, teď už stačí přiklopit druhou částí těsta a ozdobit bílým krémem.

Šlehačkový krém jsem připravila smícháním sladidla, mascarpone a ušlehané smetany a dort jím celý potřela. Na boky jsem krému dala tenkou vrstvu, na kterou se ,,nachytaly“ plátky mandlí. Zbytek jsem rozetřela navrch a pak už jen dozdobila vším, co mi přišlo pod ruku a líbilo se mému oku 😊.

Plátky mandlí nemusíte pražit, ale jsou pak lépe stravitelné, víc voní a lépe vypadají. Pokud jde o sladidlo, kdybych dělala dort jen pro nás, žádné bych nedávala, jsme zvyklí, ale protože nechci na oslavě řešit, že dort někomu nechutná, zvolila jsem 2 lžíce xylitolu – pomáhá snižovat riziko vzniku zubního kazu, a přesto sladí – o tom ale jindy, dnes je to o dortu. Abych byla zcela upřímná, dědeček Madlenky dostal dort ,,tajně“ pocukrovaný moučkovým cukrem, co tu má naše paní na úklid do kávy. Děda by dort jinak nedal a jak jsem psala, oslava byla o Madlence a ne o rozebírání chuti dortu. Pokud tedy preferujete sladší chutě, přidejte o 1 – 2 lžíce sladidla navíc. Na druhou stranu, kdy jindy snížit množství cukru než teď, když je sezóna jahod, třešní a za chvíli se přidají i meruňky…

Napsat komentář