Makovník s jablky

Právě si prohlížíte Makovník s jablky

Blíží se jaro a uskladněná jablíčka od Vaňkových (strejda a teta mého muže) se začínají rychle kazit. Nic nesmí přijít nazmar, a tak vznikl tento snídaňový koláč na velký plech. Je sice plný ovoce, ale zasytí vás na dlouhou dobu, protože nechybí pořádná dávka bílkovin.

Základ

  • 1500 g jablka strouhaná nahrubo
  • 150 g mletého máku
  • 200 g celozrnné špaldové krupice
  • 120 g rozinek sultánek
  • 150 g drcených/sekaných mandlí
  • 1 lžička vinného kamene/kypřícího prášku
  • 150 ml vody

Navrch

  • 2 tvarohy
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • Kůra z jednoho bio citronu
  • 2 lžíce čekankového sirupu či jiného sladidla

Jablka nastrouhám nahrubo, smíchám s mákem, krupicí, rozinkami mandlemi, vodou a pečícím práškem. Vše důkladně promíchám a rovnoměrně rozprostřu na velký hlubší plech. Můžete vyložit papírem na pečení nebo plech pomazat olejem a vysypat krupicí. Nyní dám péct do předehřáté trouby na 180 stupňů horkovzduch a jdu se věnovat vrchní vrstvě. Tu připravím smícháním zbylých ingrediencí. Po 15 minutách pečení plech vyndám, pomažu tvarohovou směsí a dám péct na dalších 15 – 20 minut bez horkovzduchu, aby se krém příliš nevysušil. Jakmile je povrch zlatavý, vyndám z trouby a po úplném vychladnutí můžeme krájet. Toto množství koláče stačí naší tříčlenné rodině, počítám jen plnohodnotné jedlíky 😊, na tři rána. Pokud jíte ráno méně, troufám si říct i na čtyři.

Napsat komentář