Obrácený švestkový koláč

Právě si prohlížíte Obrácený švestkový koláč

Vím, že mnoho lidí nesnídá nebo snídani odbude. U nás to tak není. Snídani si opravdu užíváme, protože je to jediné jídlo dne, kdy máme téměř jistotu, že bude vše v pohodě. Holky mají po ránu hlad, takže jedí lépe než jiná hlavní jídla, která jsou občas znehodnocena tím, že si sezobaly na zahradě nesoudně velké množství ovoce. Taky jsou obvykle dobře naladěné a neunavené, což má na pohodu u jídla také značný vliv, však to většina z vás bude znát. Snídani je třeba si užít. Jíme dlouho, jíme v klidu a většinou společně. U snídaně cítím hojnost nejen jídla, ale i rodinné pohody a blízkosti, což se třeba o večeru, kdy jsou děti mnohdy přetažené lusknutím prstu, říct vždy nedá.

Dnes vám přináším svůj další experiment, který vznikl s cílem připravit nám rychle vyváženou a sytou snídani.

  • 500 – 700 g švestek
  • 1 lžíce oblíbeného sladidla (cukr, kokosový cukr…)
  • 1lžička skoříce
  • 200 g jemných vloček
  • 350 g tvarohu
  • 1 lžíce oblíbeného sladidla (cukr, kokosový cukr…)
  • 1 vejce
  • 160 ml mléka
  • 30 g máslo

Kulatou koláčovou formu vymažeme máslem a dno poklademe celé rozpůlenými švestkami vnitřky nahoru. Pokud jsou švestky kyselé, posypu tuto vrstvu lžící oblíbeného sladidla nebo dvěma lžícemi rozinek. Moje děti rozinky milují, ale chápu, že ne u všech je to oblíbené sušené ovoce… Švestky posypu skořicí a 50 g jemných vloček. Na tuto vrstvu rozprostřu tvarohovou náplň, která vznikne smícháním uvedeného množství tvarohu, lžící sladidla, 60 ml mléka – pozor, zbytek mléka použijete až na závěr 😉. Nyní posypu zbytkem vloček, celý povrch rovnoměrně poliju 100 ml mléka a na závěr pokladu sem tam tenoučkými plátky másla. Peču ve vyhřáté troubě 40 minut na 170 stupňů. Večer vyndám z trouby a ráno máme opět snídani na dva dny hotovou.

Pokud máte v zásobě opražené mandlové lupínky, které se u nás používají hojně, můžete jimi posypat švestky předtím, než je zasypete vločkami, koláč bude jemně křupat a krásně vonět. Zvažovala jsem, jestli do receptu psát plátky másla na závěr, protože ty tam být nemusí. Tuk je nositelem chuti a koláči dodá na vůni atd. Jestliže ale hubnete nebo nejste s máslem ok, není nezbytnou součástí receptu a stačí, když místo 100 ml mléka na pokapání vloček dáte mléka 130 ml. Obdobně to platí s mlékem. Není nezbytné ho použít, vystačíte si i s vodou, ale chuťová i výživová hodnota koláče bude někde jinde.

Ať vám chutná, opět se jedná o rychlovku, kromě formy a jedné misky nezašpiníte žádné nádobí a s vyloupáváním pecek vám hravě pomůže i dvouleťák 😊.

Napsat komentář