Mrkvovo-ředkvičkové pesto aneb tip na využití přebytků

You are currently viewing Mrkvovo-ředkvičkové pesto aneb tip na využití přebytků

Poslední měsíce objednávám bio zeleninu od pana Kurky z http://www.biozelenina-bedynky.cz/kpz-bedynky/ a před týdnem jsme si předplatili zásobu zeleniny na 30 týdnů dopředu přes koncept KPZ. O tom se vám taky někdy chystám napsat, dnes se chci ale věnovat pestu z natí mrkve a ředkviček, které jsem si troufla udělat právě proto, že se jedná o odřezky z kvalitní zeleniny. Takže pokud máte přístup k domácím natím, s chutí do toho.

Suroviny

  • natě ze 2 svazků mrkve
  • natě z 1 svazku ředkviček
  • 100 g pekanových ořechů
  • olivový olej (dle velikosti skleničky)
  • ½ lžičky soli1
  • 3 stroužky česneku dle chuti (pro děti bez)
  • 1 lžíce parmezánu/lahůdkového droždí
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

Nasucho opražím pekanové ořechy a nechám vychladnout. Mezitím otrhám natě z mrkví od středových stonků, ředkvičkové natě nasekám a česnek prolisuji. Natě s ořechy rozmixuji, smíchám se solí, citronovou šťávou, česnekem, parmezánem a několika lžícemi olivového oleje. Z uvedené dávky vytvoříte pesto na 2 obědy pro čtyřčlennou rodinu. Abyste mohli pesto skladovat v lednici až 10 dní, je potřeba po odebrání první dávky zalít zbylý obsah olivovým olejem lehce nad povrch. Nebojte se také použití citronové šťávy, která pesto lehce konzervuje. Díky vůni pekanových ořechů nebude šťáva cítit a pokud použijete česnek, tak už tuplem ne. Pokud nemáte mixér, můžete vše nasekat najemno. Já vše umixovala jen proto, že jsem na výrobu neměla moc času, příště bych ale oříšky jen lehce podrtila v hmoždíři.

Napsat komentář