Řepová roláda

Právě si prohlížíte Řepová roláda

Kdo znáte příběh averze mojí dcerky k řepě, který jsem publikovala před časem, divili byste se, co se u nás dnes dělo v kuchyni potom, co jsem testovala, jestli bude roládu lepší péct v troubě nebo jako palačinky. Majda uždibovala a uždibovala a dělila se s mladší ségrou, až z jednoho plátu nezbylo nic. Nu, měla to být dnes naše večeře, tak z toho měly holky svačinu. Věřím, že si pochutnáte i vy.

  • 150 g uvařené řepy a vychladlé
  • 100 g polohrubé špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 110 ml mléka
  • Sůl a česnek dle chuti

Řepu nakrájíme na menší kusy a společně s vajíčkem a mlékem rozmixujete. Pokud máte výkonnější mixér, můžete rozmixovat vše najednou i s moukou. S tyčovým mixérem budete trochu zápasit, ale lze to a výborně vám pomůže smoothie mixér. V posledních dvou případech musíte mouku vmíchat až po mixnutí řepy a tekutých složek.

Těsto máme, teď už stačí jen rozprostřít na plech vyložený papírem na pečení. Vrstva by měla být silná cca 3 mm. Při 180 stupních peču 12 minut. Každá trouba je jiná a řepa má tendence se připalovat. Proto doporučuji po deseti minutách kontrolovat, kolik minut ještě placka potřebuje. Po upečení bude těsto měkčí, takže žádná tvrdá bota by vám z trouby vylézt neměla.

Placku nechám lehce vychladnout a poté potřu slanou náplní. Nejradši mám náplň z kozího tvarohu a kozího žervé s pažitkou. Dobře vám poslouží i běžný tvaroh, který můžete zpestřit např. tuhou složkou z cottage sýru.

Nyní necháme dobře vychladnout a poté krájíme pilkovým nožem na proužky.

Kdyby se vám nechtělo rozjíždět troubu, usmažte těsto jako palačinku. Počítejte ale s tím, že těsto není tak tekuté jako na palačinky a budete ho muset na pánvi dobře rozprostřít.

Pokud si nevíte rady, jak uvařit nebo upéct řepu, stáhněte si na mých stránkách e-book, který jsem na podzim sepsala pro účastníky Řepných slavností v Horním Maršově.

Napsat komentář