Polníček ala Camembert s borůvkami

Právě si prohlížíte Polníček ala Camembert s borůvkami

Polníček je jeden z mála salátů, který jsem si zamilovala natolik, že ho koupím pokaždé, když jdu do supermarketu, tedy 1 – 2x měsíčně. Od letošního března skončí polníček vždy stejně – koupím ještě Camembert a k této osvědčené dvojce přidávám suroviny co dům dal a sezóna nadělila. Dnes přináším s našimi kanadskými borůvkami a už se nemůžu dočkat, až začnou zrát naše pozdní ostružiny.

2 porce

  • 1 vanička polníčku = 125 g
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 x sýr Camembert
  • 2 ředkvičky
  • 1 střední brambora
  • 1 malá červená řepa
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 10 – 15 kuliček kanadských borůvek
  • Špetka soli

Polníček promíchám se solí a lžící olivového oleje. Někdy přidám směs koření od Sonnentoru, na kterou mám zrovna chuť, ale většinou si vystačíme s olejem, někdy nepřijde řada ani na sůl. Bramboru nakrájím na plátky, řepu na úzké proužky a dám péct do trouby na 180 stupňů na cca 20 minut podle toho, jak tenké jsem krájela proužky a plátky. 15 minut před dopečením zeleniny vložím do trouby také Camemberty – nechávám je buď v původním zabalení nebo je přebalím do alobalu, ale to jen tehdy, pokud je před pečením ještě nějak kořením – dnes, jak vidíte na fotce, bez koření. Než se dodělá vše pečené, nakrájím ředkvičky na tenké plátky, na každý talíř přidám pár borůvek a každou porci posypu lžící mandlových plátků.

Mandle v této podobě máme doba skoro vždy. Lupínky kupuji ve větších baleních, následně je nasucho opražím v troubě a uzavřu do dobře těsnící sklenice. Díky této úpravě jsou mandle nejen lépe stravitelné, ale mají také lepší chuť, vůni a barvu.

Po dopečení zeleniny a sýru už jen rozdám na připravené talíře a jde se jíst. Tento salát je rychlé a výživné jídlo, které vždy spolehlivě uspokojí všechny naše chuťové buňky.

Jak jsem psala na začátku, děláme ho v mnoha variantách podle toho, co je zrovna k dispozici, takže s praženými pekany, sekanými brusinkami, granátovým jablkem či sušenými švestkami, různými klíčky, černými olivami, osmahlou cibulkou, semínky apod. Škoda jen nebo možná dobře, že náš místní malý krámeček neprodává také Camembert, když už má čas od času v nabídce polníček 😊.

Pražené pekany u nás také nesmí chybět.

PS: Tento salát se pro vás snažím vyfotit už snad tři měsíce, ale buď už není světlo (viz foto) nebo najednou potřebuje jít dítko nutně hned spát a na nastavování foťáku není ani vteřina času navíc jako třeba dnes. Takže nezbývá než doporučit, abyste si salátek připravili doma a kochali se vlastním výtvorem 😊.

Napsat komentář