Letošní Vánoce jsem se rozhodla obdarovat velkou část svých blízkých a přátel surovinami na něco dobrého. U části lidí jsem suroviny darovala také s receptem a některým recept ještě dlužím, ale ingredience jsou už ve správných rukách.
Recept na slané krekry jsem připravila primárně pro všechny dobré duše z Lesokruhu, tedy průvodkyně mojí starší dcerky v lesní školce. Když jsem přemýšlela, čím je před svátky obdarovat, stále mi tam skákalo téma výživy pro tělo nebo duši. Nakonec přišel nápad s výživnými krekry, protože mám pocit, že práce v lesní školce by se měla někdy řadit k práci v dole, na kterou je potřeba patřičné obživy, aby tělo mělo sílu. Teď se omlouvám všem horníkům a podobným profesím, ale holky opravdu stále něco dolují a jejich fyzický výdej, zvlášť v zimě venku, je obrovský…
Buď dolují v dětských batůžcích a krabicích záložní oblečení nebo dolují dětem zaseklou holinu z nohy. Pomoc při oblékání a svlékání dětí před spaním a po spaní nechci nazývat dolováním, ale já bych určitě dolovala 😀 a pak je tady také ta jemná práce, kdy ,,dolují“ to dobré v dětech i v nás rodičích a následně to obrušují v zářivé diamanty. Martinko D., Terezko Č., Martinko R., Terezko B., Radko a Terezko J., děkuji vám za vše a doufám, že si pochutnáte, tenhle recept je pro vás.
Suroviny
- 500 g směsi semínek a vloček
- 600 ml vody
- Sůl dle chuti
- Koření dle chuti
Semínka a vločky promícháme se solí a kořením, zalijeme ráno/večer uvedeným množstvím vody a necháme alespoň 8 hodin odpočívat (víc nevadí). Odpočinutou směs rozprostřeme na pečicí papír na plech o velikosti plné šířky vaší trouby. Čím větší plech bude, tím tenčí a křupavější krekry budou. Chcete-li opravdové ,,křupáky“ rozvrstvěte uvedené množství na 1 plech a půlku druhého.
Takto připravený plech pečeme ideálně na horkovzduch 40 minut při 180 stupních. Nemáte-li horkovzduch, dobu malinko prodlužte. Pokud pečete v opravdu tenké vrstvě a používáte více plechů, začněte kontrolovat po 25 minutách, aby se vám krekry nespálily.
Ještě teplé nakrájejte na požadované kousky a nechte vychladnout na plechu nebo nekrájejte a po vychladnutí natrhejte/nalámejte.
Krekry jsou opravdu velmi výživné, bohaté na kvalitní tuky, minerální látky, vlákninu a rostlinné bílkoviny. Směs, kterou jsem použila k obdarování, byla složena ze lněného, sezamového, konopného, dýňového, chia a slunečnicového semínka, cca 50 g jemných ovesných vloček, soli, vloček z nori řas a mandlových plátků. Směs si můžete vymyslet vždy vlastní, ale doporučuji dát alespoň 100 g lněného semínka, případně kombinovaného z chia, aby se vše dobře spojilo. Dobré propojení zajistí také vločky. Koření jsem do směsi nedávala, protože nevím, komu co chutná, ale např. taková směr na kuře nebo na indické pokrmy je přesně ta, co chutná mně.
Právě jsem zatlačila slzu, no, možná i dvě, děkuju ti za krásný slova. Na krekry v troubě teprve dojde, ale určitě budou skvělý. Jedna z Terez 🙂