Slaný tvarohový koláč ala pizza

Právě si prohlížíte Slaný tvarohový koláč ala pizza

Jaká bude vaše dnešní večeře? U nás dnes vaří duo otec a dcera, a protože Majdu baví víc péct než vařit, střihnou si s tatínkem slaný tvarohový koláč připomínající pizzu. Být vámi rodině nic o pizze neříkám. Znáte to, člověk je často nespokojený, protože měl nějaká očekávání 😉. 

Základ

  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g tvarohu (tučný/polotučný)
  • 50 ml vody
  • 10 ml oleje vhodného do trouby
  • ½ lžičky kurkumy
  • Sůl dle chuti

Navrch

  • zakysaná smetana
  • 1 větší vejce
  • 1 stroužek česneku
  • oregano
  • špetka soli
  • červená cibule dle chuti
  • brokolice (předem napařená na skus nebo rozmrazená)
  • 2 lžíce černé olivy
  • 1 lžíce kukuřice 
  • tvrdý sýr/mozzarella/obojí

Všechny ingredience na základ smícháme dohromady a vypracujeme lehce lepivé těsto. Rozprostřeme ho do formy o průměru 30 cm. Může být i větší, budete mít tenčí těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a dáme péct na 5 – 7 minut. V mezičase smíchám zakysanou smetanu, vejce, jemně nastrouhaný česnek, oregano a sůl, nastrouhám sýr/nakrájím na plátky. Olivy pokrájím na poloviny nebo kolečka, cibuli na kolečka. 

Pokud vám bude krájení trvat déle než 5 – 7 minut, korpus bych raději vyndala, aby se nepřepekl. Na zatažený povrch těsta naliju smetanovou směs, posypu ½ sýru, pokradu brokolicí, olivami, cibulí a kukuřicí a zasypu druhou polovinou sýra. Pokud používáte tvrdý sýr i mozzarellu, dám nejprve tvrdý, pak plátky mozzarelly. 

Můžete samozřejmě plnit i jinak. V této kombinaci občas vyměním brokolici za špenát nebo za hojné množství pórku kombinovaného s mladou cuketou. 

Pokud přijde chuť na červený základ, vyměním zakysanou smetanu za protlak, vejce a česnek nedávám vůbec a dál dělám takové zeleninové obměny, které se hodí k rajčatové příchuti. Vždy je ale dominantní náplní zelenina a čas od času se objeví i kvalitní šunka. 

Koláč zařazuji do jídelníčku v bezmasé či bezrybové dny, abych neopomněla bílkoviny. 

Přeji dobré chutnání a budu ráda za vaše zkušenosti po ochutnání. 

Napsat komentář