Ještě před pěti lety jsem neměla o chřestu ponětí, natož aby mě napadla jeho koupě. Jedna návštěva restaurace mi rozšířila obzory – bílý chřest tam chutnal výborně, a tak se do našeho jídelníčku dostal i ten zelený. Chřestová sezóna je pomalu tu a já vám přináším tip na výživově vyvážený chřestový salát.
2 porce
- 1 balení zeleného chřestu
- 4 ředkvičky
- 1 hrst rukoly
- 5 – 6 stonků a listů červené řepy
- 1 lžíce sezamových semínek
- 80 g vařené černé čočky beluga (40 g v suchém stavu)
- 2 vejce
- 4 lžíce kukuřičné strouhanky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
Nejprve připravím černou čočku. Vařím 5 minut, poté vypnu a nechám pod pokličkou změknout. Chřest nakrájím na 1 – 2 cm dlouhé kousky, minutu restuji na řepkovém oleji, poté snížím teplotu na minimum a nechám pod pokličkou 3 minuty dojít na skus. Konce chřestu jsou hodně tuhé, doporučuji odkrojit v délce cca 3 cm a do salátu nedávat. Můžete si je však nechat v lednici a použít je při přípravě zeleninového vývaru.
Rukolu a řepové listy se stonky nakrájím nadrobno, ředkvičky na tenké plátky. Nyní promíchám se sezamovým semínkem, soli dle chuti, olivovým olejem, a alespoň trochu vychladlým chřestem a čočkou. Na závěr dám na každou porci natvrdo uvařené vajíčko a posypu kukuřičnou strouhankou, kterou jsem opražila na pánvi po přípravě chřestu.