Křenová omáčka (i bez něho)

Dnes vám přináším recept na naši křenovou omáčku. Je hodně podobná koprové, kterou jsem už publikovala a přesto je chuť naprosto jiná. Nejsem zastáncem dvojího či dokonce trojího vaření podle toho, co komu doma ,,chutná“ atd. Tato omáčka je ale malou výjimkou potvrzující pravidlo, protože křen přeci jen není zcela baby friendly. Křen přidávám do omáčky až na závěr poté, co dětem odeberu jejich porci stranou.

Budete potřebovat:

  • 200 g cibule
  • 120 g petržele
  • 120 g celeru
  • 250 g květáku
  • 50 ml smetany na vaření
  • 200 ml vody + 150 ml
  • 10 g/1 lžíce ovesných vloček
  • 2 – 3 lžíce křenu – dle chuti
  • 2 lžíce umeocet/sůl a ocet

Nejprve nakrájím cibuli nahrubo a dám smažit dozlatova. V mezičase oloupu petržel i celer a spolu s květákem nakrájené na kostky přidám k cibulce. Zaliju 200 ml vody a dusím pod pokličkou do měkka. Nyní vypnu sporák, přisypu vločky a vše nechám pod pokličkou dojít cca 20 minut nebo i déle, podle toho, kolik času zbývá do oběda nebo zda oběd rozvářím už ráno před dopolední procházkou s dětmi. Ať tak či tak, po dojití zeleninu přendám do mixéru, přidám zbylou vodu, smetanu a rozmixuji dohladka. Následně odeberu dětskou porci a do té dospělé přidám křen dle chuti. Pokud je potřeba ještě ohřát, vše prohřeji a po odstavení z plotny dochutím umeoctem do požadované kyselosti a slanosti. Dochutit samozřejmě můžete i octem a solí a smetanu i vločky můžete vynechat, pokud chcete bezmléčnou či bezlepkovou verzi. Smetana omáčku zjemní, vločky ji udělají krémovitější, ale to už je opravdu o detailech 😊. Nejradši mám tuto omáčku s uzeným tempehem tak, jak vidíte na fotce.

Napsat komentář